Proiect de perfecţionare a abilităţilor de manevrare chirurgicală
- vizualizări: 119
Proiectul „BASIC SURGICAL SKILLS” oferă posibilitatea pentru 20 de studenţi (din anii III-VI) şi tineri rezidenţi să-şi modeleze şi să-şi perfecţioneze aptitudinile de mânuire a instrumentarului chirurgical de bază.
Proiectul are următoarele obiective:
- De a însuşi gesturile şi manevrele chirurgicale de bază pe materiale biologice.
- De a oferi studenţilor și rezidenților posibilitatea de a-şi îmbogăţi cunoştinţele teoretice și practice în domeniul chirurgical.
- Crearea unei atmosfere amicale şi profesioniste, care va permite mediciniştilor să comunice, să lucreze în echipă şi să pună bazele unor prietenii și viitoare colaborări.
Dat fiind faptul că, în chirurgie este nevoie de muncă în echipă, cei 20 de participanţi, sunt aşezati în perechi la 10 mese de lucru. Participanții vor fi supravegheați de catre 10 moderatori din cadrul USMF „Nicolae Testemiţanu”, urmărindu-i şi ghidăndu-i în realizarea manevrelor chirurgicale prezentate.
Proiectul pune un accent deosebit pe manevrele practice chirurgicale, începînd cu cele mai simple şi continuând treptat cu manopere mai complexe. Fiecare manoperă este repetată până ce toţi participanţii însușesc procedeul, apoi se trece la urmatoarea.
La prima ediție, Proiectul „BASIC SURGICAL SKILLS constă din 4 module (de aproximativ 5 ore fiecare), ce se vor desfaşura în perioada 26 februarie-1 martie 2014.
Fiecare modul constă dintr-un seminar care cuprinde atât cursuri teoretice, cât şi lecţii practice, intercalate între ele. În cadrul cursurilor teoretice, se vor proiecta temele planificate pentru ziua respectivă (conform programului), cu relatarea noțiunilor și a principiilor de bază. Partea practică va cuprinde demonstraţiile moderatorilor la masa centrală de lucru, care vor fi urmărite, în timp real, pe ecran de către participanţi, care vor lucra la mesele lor. Sub îndrumarea instructorilor, participanții vor învaţa manipulari cu instrumentarul chirurgical (încărcarea lamei, manipulare cu foarfeca, manipulare pensă), vor realiza noduri chirurgicale pe plăci speciale (simplu, chirurgical etc.), vor realiza suturi pe picior de porc (simplă, continuă ș.a.), suturi intestinale şi vasculare.
Activităţile se vor desfășura zilnic, între orele 15:30-18:30, cu excepţia zilei de sâmbătă, când vor începe la ora 9:30. La finele programului, participanţii vor primi diplome de participare.
Programul activităților și alte informații găsiți în Pliantul BSS.
Preluarea informației de pe site-ul USMF „Nicolae Testemițanu” poate fi efectuată doar cu indicarea obligatorie a sursei și a linkului direct accesat pe www.usmf.md.
Comentarii