Schimb de experiență în chirurgia plastică cu specialiști din SUA
- 297 views
În perioada 26-30 iunie curent, doi chirurgi plasticieni din Statele Unite ale Americii au ținut un curs de lecții în domeniul chirurgiei plastice și microchirurgiei reconstructive pentru rezidenți și tineri specialiști. Astfel, Andrei Odobescu, asistent universitar la Universitatea din Iowa, Secția de chirurgie plastică și reconstructivă și Laurence Paek de la Universitatea din Montreal, Canada le-au vorbit rezidenților noștri despre defectele tegumentare și osoase la membre, reconstrucția sânului oncologic, lambourile abdominale, traumatismele mâinii, replantările și alte teme de specialitate.
Profesorul Grigore Verega, șeful Clinicii de chirurgie plastică, reconstructivă și microchirurgie a relatat despre provocările cu care se confruntă în prezent chirurgia plastică în Republica Moldova, în special lipsa specialiștilor, utilajul învechit și necesitatea dezvoltării continue a acestei specialități, care în alte țări este foarte avansată. Această specialitate a fost introdusă în programul de studii acum 6 ani. Actualmente, profesorul Grigore Verega este singurul care predă acest curs opțional la nivel universitar și postuniversitar prin rezidențiat și educație medicală continuă. Totodată, profesorul pregătește o grupă de rezidenți, aceasta fiind prima promoție de chirurgi plasticieni a Universității noastre și are câțiva specialiști care au susținut teza de doctor în științe medicale în acest domeniu. Prof. Verega a participat la diverse conferințe internaționale și a stabilit relații de colaborare cu specialiști de peste hotare. În acest sens, Domnia Sa a invitat chirurgi plasticieni din exterior ca să efectueze transfer de cunoștințe și schimb de experiență cu tinerii specialiști din țara noastră.
Olesea Catarau, rezidentă în anul III, s-a decis să facă chirurgie plastică din considerentul că rata deformațiilor congenitale, traumatismelor și arsurilor este foarte mare în Republica Moldova și există o necesitate stringentă de specialiști în acest domeniu. Participând alături de colegii săi la cursurile ținute de experții din SUA, tânăra a aflat mai multe informații despre tehnicile utilizate în chirurgia plastică și diferite tipuri de reconstrucție, a efectuat etapa microchirurgicală și a însușit tehnica de suturi chirurgicale pe vasele piciorușului de pui.
Viorica Mihăiță, rezidentă în anul III la Chirurgie plastică și microchirurgie reconstructivă, a învățat de la experții americani foarte multe lucruri noi, în special tehnica de reconstrucție a glandei mamare cu ajutorul unui lambou din partea abdominală. În opinia tinerei, această metodă este foarte benefică pentru paciente, care primesc nu doar o satisfacție morală, ci și una psihologică, deoarece augmentarea mamară se efectuează prin liposacția țesutului adipos de pe abdomen.
Rezidenții specializați în Chirurgia plastică au participat și la o operație în colaborare cu echipa de specialiști de la Catedra de chirurgie oro-maxilo-facială şi implantologie orală „Arsenie Guţan”. Operația a durat 6 ore și s-a realizat în mai multe etape. La prima etapă, echipa stomatologilor a extras o tumoare de pe mandibula unui pacient, iar, ulterior, chirurgii plasticieni au extirpat o parte din fibulă și au transpus-o pe porțiunea lezată a maxilarului.
Pe parcursul vizitei, în cadrul unei întrevederi cu reprezentanții administrației USMF „Nicolae Testemițanu”, rectorul Ion Ababii le-a mulțumit oaspeților pentru inițiativa de a le preda rezidenților noștri chirurgia plastică și și-a exprimat speranța că aceste instruiri și schimburi de experiență se vor răsfrânge benefic asupra calității serviciilor medicale acordate pacienților. Totodată, academicianul Ababii a venit cu propuneri de colaborare cu instituțiile de unde provin cei doi, mai ales în domeniul cercetării prin realizarea tezelor în cotutelă.
Andrei Odobescu a avut doar cuvinte de laudă în adresa rezidenților noștri, pe care îi consideră extrem de buni, perseverenți și cu dorință arzătoare de a se dezvolta profesional atât acasă, cât și peste hotarele țării.
Tinerii rezidenți ai USMF „Nicolae Testemițanu” sunt orientați spre schimburi de experiență și mobilități academice la nivel internațional. Ei participă activ la toate congresele, în special la cele care se desfășoară în România, pentru că acestea sunt mai accesibile și le oferă oportunități pentru stabilirea relațiilor cu specialiști de peste hotare. Anul acesta, trei dintre ei vor efectua stagii de două săptămâni în SUA, Argentina și Brazilia.
[nggallery id=572]
Preluarea informației de pe site-ul USMF „Nicolae Testemițanu” poate fi efectuată doar cu indicarea obligatorie a sursei și a linkului direct accesat pe www.usmf.md.
Comentarii